Sobota dež, višje sneg (na Voglu je zapadlo 60 cm novega snega). Nedelja vetrovna in suho. Že prej napovedano, gremo na naš domači vrh. Na ferajnu poberemo lavinsko opremo in se ob 8 uri odpeljemo proti Prtovču. Že kmalu nad Železniki je cesta sveže plužena. Zameti okrog cerkve na Prtovču so zimska stalnica. Parkiramo pri cerkvi. Traktor s plugom se ravno prebija proti lovski koči. Zaradi vetra se hitro opremimo in jo mahnemo po cesti do lovske. Pri koči smučke in krplje na noge. Novega snega je 20 cm. Sveža gaz predhodnikov se konča malo naprej od ovinka, kjer je ponavadi veliko avtomobilov. Starejši par počaka da gremo naprej. Narava je prav kičasto zimska.

Više ko smo več je snega, tudi do 30 cm. Še pasji spremljevalki nimata kakšnih želja po gibanju izven sledi. Prečimo obilne plazove in že občudujemo velik zamet pod spomenikom.

Okrog ovinka je spihano do stare trde snežne podlage. Usmerimo se levo proti poti in opazujem breg. Že iz gozda se ne vidi poti. Vse je zamedeno.

Držimo se kar proti planini Klom. Pri Jelenčku zavijemo v levo proti vrhu. Veter okrog vogalov in po izpostavljenih delih nam da vedeti da zgoraj piha – kokr mu duša da -.

Počasi smo pri enem od bunkerjev (tisti ki gleda bolj proti Jelovici) in se že tu pripravimo, malica in oblačenje, za spust. Še obvezna fotka s Triglavom. Vidi se, snega je veliko in tudi veter se nič ne špara.

Od bunkerja peš na vrh. Zapenjanje pancerjev in smučk in hop v dolino. Do Kugle je spihano. Podlaga je boljša kot na najboljšem smučišču. Količki od el. pastirja so slalomska proga. Strmina pri Kugli je omamna. Krpljar gre bolj desno, smučarja pa presekava deviško belino in prečiva direkt pod Kuglo. Že iz doline sem opazoval tisto poseko direkt pod steno Kugle in sedaj sva šla točno tja. Snega je veliko. Strmina je tudi precejšnja. Smučava posamično in opzujeva eden drugega. Kaj pa veš, kdaj se odloči iti proti dolini? Debelina svežega snega ne dovoljuje kakšnih kratkih zavojev. Kljub strmini potrebuješ hitrost. Hitro smo na gozdni vlaki. Pridruži se nama še krpljar, ki zopet pokaže kako se voziš s plazom – ekspres dostava. Hitro smo na travniku, ki je še vedno nedotaknjen.

Vendar ne za dolgo.

Hitro smo zopet pri cerkvi. Super zimska tura. Moram pa priznati, do sedaj časavno najdaljši vzpon. Do vrha smo potrebovali dve uri in pol. Še posadka: smučarja D in W, krplajar M in psici W in N.

Analiza ob pijači v Železnikih. Zaključek na Rovnu ob goveji juhi in pizi.

Lp W

Še moj skromen prispevek …

Uro je imel Walter in najvišja realna izmerjena hitrost je bila 39 km/h … žal pa hitrost pri padcu na glavo ni bila izmerjena, ker je 1 mach najvišje kar ura beleži … 🙂

Lp, Marko