Prvomajski tabor v Čaganki. Člana DRP in član DZRJ Kr. smo se v petek 2.5. pridružili k raziskovanju v najglobji dolenjski jami – Čaganka. Obisk tabora in jame je bil številčen, vreme pa tudi neč kaj prida. Blata v izobilju in na zalogo za Rok Otočec. Mi trije smo se odločili da gremo na globino 200 m, v Južni rov prebiti ožino in podaljšati jamo. Za spremstvo in kontrolo smo dobili domačega jamarja (da jim ne razbijemo jame). V jami smo se srečali še s članom JDGV. Obisk bivaka nad Game Over in veselo do našega delovišča. Prvi par napade ožino, razbijamo z macolo, odmikamo kamne, podor se malo čudno vede, slikamo, razbijamo in počistimo. Zamenjava para, razbijanje, odmikanje, slikanje, počasi napredujemo. Par se zamenja, razbijanje, še slikamo, razbijamo, odmikamo IN prehod je mogoč. Gorenci smo s pomočjo domačina podaljšali Čaganko. Nova dvorana lepih dimenzij (vse podorno) in cca. 150m novega poligona. Malica in počasi proti Akustični dvorani in proti vrhu. V dvorani v svoje varstvo vzamemo še eno zelo umazano deklico (bila je na dnu) in skupaj urno proti izhodu. Bolj ko smo se približevali zadnjim metrom bolj nam je bilo jasno, zunaj pada dež, vse je mokro in, no, blata je pa itak povsod dovolj. Zunaj rasnično dežuje. Hitro k bivaku na antigripin in pol litra osvežilne pijače (ni mi jasno kam je teh pol litra v sekundi odteklo). K avtu se preoblečt v suhe in tople cunje in nazaj do bivaka – bajte. Dež je ponehal, žerjavica je bila odlična, makaronflajš, čevapi in vratnik pa še bolj. Po dobri in obilni večerji pa v varno zavetje kombija na miren in okrepčilen spanec. Zjutraj, dež, itak. Po zajtrku pa počasi proti domu.

Čaganka, hvala, bilo je lepo. No, če bi bilo (teh če-jev je vedno povsod preveč) za kakšno tono manj blata, me nebi prav nič motilo in bilo bi odlično.

Udeleženci:

DRP Šk.Loka: Marko in Walter

DZRJ KR.: Robert Kusić

JDGV: Bojan Jereb

Domači varnostnik: Anže Tomšič

Deklica: Katarina (al neki tacga in ne Čas)

Walter

Fotk nimam. To je za doživet. Itak bo pa polno nekih povezav.

Ukradena @ sinigoj.si

Tukaj je že nekaj dodatnega branja in fotk … Damijan ŠinigojJKNM